Är det svårt att bli läkare?

15 nov 2021
FRÅGA
Hej!
Jag är en elev som går i nian och vill bli en hudläkare. Jag tänker gå naturvetenskapsprogrammet nästa år och jag har läst att jag kommer behöva fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4 inför universitetet, kan du förklara för mig vad de innebär? hur svårt är det att komma in i läkarutbildningen? behöver jag vara orolig?

Svar:

22 nov 2021

Hej! 

Vad spännande med hudläkare! Genom att gå Naturvetenskapsprogrammet inriktning natur blir du direkt behörig till att söka Läkarprogrammet. Som du nämner finns det behörighetskrav för att kunna konkurrera om en plats vid högskoleutbildningar. Behörighetskraven varierar mellan olika utbildningar och för att bli behörig Läkarprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 samt Biologi 2. 

Det innebär att du måste ha läst och fått godkänt i dessa kurser på gymnasiet för att kunna bli behörig att söka programmet. På natur-natur läser du samtliga av dessa kurser. 

Läkarprogrammet är en populär utbildning och antagningen ligger nästan alltid på 22,5. Vilket innebär att du måste ha A i alla kurser och full meritpoäng för att kunna konkurrera om en plats. Naturvetenskapsprogrammet är en bra start om du vill bli läkare! Och desto bättre betyg du har, desto större chans har du att bli antagen. 

Här kan du läsa mer om att bli läkare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/lakare-11129 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information