Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag vill byta gymnasium, men är det bättre att ett sabbatsår och börja om?

15 nov 2021
FRÅGA
Hej!
Jag har en fråga kring byte av gymnasium. Jag har gått på natur nu första året i cirka 3 månader. Jag trivs inte riktigt med programmet och känner mig extremt trött på skolan eftersom jag kämpade mycket hårt i grundskolan. Hur är det med byte när man kommit så långt in i terminen? Sen undrar jag också hur det går till med sabbatsår? Jag har funderat på att byta till en idrottsanpassad skola för hockey men då kanske det är bättre att jag tar ett år "av" för att sedan börja på nytt?

Svar:

22 nov 2021

Hej! 

Gällande byte är möjligt att byta gymnasieprogram eller skola under hela studietiden, men för att kunna genomföra ett byte krävs att den nya skolan eller programmet har en ledig plats de kan erbjuda dig. 

Om du tar ett sabbatsår innebär det att du hoppar av gymnasiet. Du kan inte ta ett studieuppehåll och behålla din plats på skolan om du skulle ångra dig. Det innebär också att du inte får CSN under tiden du inte går i skolan. Det är alltid bättre att gå kvar ettan ut och sedan söka om till tvåan för att slippa hamna utanför och bli av med CSN och skolplats. Om du är minderårig innebär också ett avhopp att dina vårdnadshavare måste vara delaktiga i beslutet. 

Jag rekommenderar dig att kontakta din studie- och yrkesvägledare så kan hen hjälpa dig med hur du ska gå tillväga om du är intresserad av ett byte. Är det en ny skola du vill byta till kan du även kontakta skolan direkt för att se om de har en plats de kan erbjuda dig. 

Här kan du läsa mer om att byta gymnasieprogram eller skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information