får man extra poäng om man väljer att läsa extra kurser?

13 nov 2021
FRÅGA
Hej får man extra poäng om man väljer att läsa extra kurser ? Jag går nämligen på naturprogrammet och vill läsa matte 4 och även franska 4 och engelskan med får jag mer merit om jag läser matte 4 för det är ju inte heller obligatoriskt.

Svar:

21 nov 2021

Hej!

Du kan du meritpoäng i Moderna språk, Engelska 7 samt Matematik. Men i matematiken får du meritpoäng för kurser över behörighetskravet. Det innebär att du får meritpoäng för de kurser som är överliggande den kursen som krävs för behörighet till en viss utbildning. Exempelvis om du söker en högskoleutbildning där Matematik 4 krävs för behörighet, ex. Läkarprogrammet, då får du meritpoäng för Matematik 5 och Matematik specialisering. Men söker du en annan utbildning där behörighetskravet är Matematik 2, då får du meritpoäng redan från Matematik 3 och uppåt. Så det beror på vad du ska läsa vidare till. 

Här kan du läsa mer om meritpoäng: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107 och på Antagning.se: https://antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/gymnasieexamen-2014-och-framat/meritpoang/#meritpo-ng-f-r-moderna-spr-k-max-1-5-meritpo-ng 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information