Vad behöver jag för att bli administratör?

12 nov 2021
FRÅGA
Hej
Det är så att jag läser mitt andra år på vård och omsorg programmet, men jag blev mer intresserad av att plugga till administratör, jag vet inte riktigt vilka behörighet man behöver ha för att söka till det programmet på universitetet eller om det överhuvudtaget går att söka till administratör programmet om jag läser vård och omsorg programmet. Jag vill inte läsa till medicinsk sekreterare utan något annat.
Kan ni hjälpa mig med att veta vilka behörighet jag behöver och vilka kurser jag behöver ha för att kunna plugga administratör i universitet.

Svar:

20 nov 2021

Hej! 

Det finns olika vägar att gå för att bli administratör. Utbildningskraven för administratörer varierar beroende på roll och inriktning. Till vissa tjänster kan det krävas utbildning på högskolenivå, exempelvis Statsvetenskap, Offentlig förvaltning och ledning, Rättsvetenskap eller Ekonomi. Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan. Här kan du söka på utbildningar på YH-nivå: https://www.studentum.se/utbildning/administrationsutbildning 

Ett första steg är att få med dig grundläggande behörighet från gymnasiet. Då du går ett yrkesprogram behöver du lägga till kurser i svenska och engelska för att få grundläggande behörighet. Sedan kan särskild behörighet tillkomma, men denna varierar beroende på utbildning du väljer. Jag föreslår att du kollar upp olika utbildningsalternativ som intresserar dig och vad förkunskaperna för dem är. Sedan prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan och se vad du kan lägga till för kurser för att få den behörighet du önskar. Du kan även läsa till kurser på Komvux efter gymnasiet om det behövs.

Här kan du läsa mer om yrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/administrator-sekreterare-11846 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information