👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Vad blir man behörig till efter Naturbruksprogrammet?

11 nov 2021
FRÅGA
Hej!
Vår son vill läsa naturbruksprogrammet med grundläggande högskolebehörighet. Under utbildningen kommer han även utöka sin studieplan med samhällskunskap 1a2, historia 1a2 och matematik 2a. I och med detta bedömer vi att han inte stänger några dörrar för att kunna studera vidare vid samma utbildningar som om han gått ett studieförberedande program, t.ex. det samhällsvetenskapliga programmet eller ekonomiprogrammet. Han planerar dock inte att läsa moderna språk om han väljer naturbruksprogrammet och vi undrar därför hur det påverkar hans högskolebehörighet jämfört med om han läst ett studieförberedande program där moderna språk ingått i de programgemensamma ämnena?

Inom naturbruksprogrammet kommer han inte läsa några kurser inom ämnena Företagsekonomi eller Entreprenörskap och Företagande. Det hade han förvisso inte läst om han valt det samhällsvetenskapliga programmet heller. Vilka dörrar stängs i och med detta, kopplat till framtida högskolestudier?

Ser fram emot ditt svar!

Svar:

17 nov 2021

Hej! 

Moderna språk ger meritpoäng, vilket kan öka chanserna till att bli antagen till högskoleutbildning. De är dock inte ett krav för att bli behörig till någon utbildning förutom tolk, språkutbildningar eller ämneslärare med språk. Meritpoäng han även få genom Engelska 7 och Matematik 3 och uppåt.

För att få grundläggande behörighet krävs även att han lägger till Svenska 2 och 3 samt Engelska 6. Detta kan han göra genom sin programfördjupning eller individuella val. 

Här kan ni läsa mer om högskolebehörighet och meritpoäng: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107 

Oavsett vad han går på gymnasiet så stängs inga dörrar permanent för vidare studier, det kan bara ta lite längre tid. Det går alltid att läsa till ytterligare kurser för behörighet efter gymnasiet på Komvux om så är fallet.

Jag föreslår att han pratar med studie- och yrkesvägledare på skolan för att bolla tankar och idéer gällande gymnasievalet. Om han vill gå ett yrkesprogram och få grundläggande behörighet är även ett tips att han kontaktar studie- och yrkesvägledare när han börjar gymnasiet och säger till om detta så de kan lägga upp en studieplan som fungerar för honom och ger honom den behörighet han önskar! 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information