Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag få meritpoäng för annat än Moderna språk?

10 nov 2021
FRÅGA
Hej ! Jag går åk 1 på gymnasium och går på samhällsprogrammet, jag går på modersmål och har språkval (tyska 3), men jag känner att tyskan ger mig mycket stress och därför påverkar det mina andra betyg I skolan. Jag har sökt om att få sluta men jag undrar om det verkligen är en bra idé. Jag är medveten om att jag kommer inte få lika hög merit som dom andra men finns det nått jag kan göra åt det?

Svar:

17 nov 2021

Hej! 

På Samhällsvetenskapsprogrammet är det obligatoriskt att läsa Moderna språk, så du behöver ansöka till skolan om att sluta. Vilket jag uppfattar det som att du gjort. 

Meritpoäng kan du få genom att läsa Matematik, Engelska och Moderna språk. Om vi räknar bort Moderna språk så kan du få merit för Engelska 7 samt Matematik om du läser kurser som är över behörighetsgränsen till högskolestudier. 

Jag rekommenderar dig att prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan och se vad du har för möjligheter till meritpoäng och lägga upp en fungerande studieplan för dig. 

Du kan läsa mer om meritpoäng här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107 

Och på Antagning.se: https://antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/gymnasieexamen-2014-och-framat/meritpoang/#meritpo-ng-f-r-moderna-spr-k-max-1-5-meritpo-ng 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information