Kan jag ändra från tandsköterska till tandläkare?

10 nov 2021
FRÅGA
Hej!

Om det är så att man har läst på naturprogrammet med inriktningen naturvetenskap och samhälle, och har studerat till tandhygienist. Hur blir det om man vill fortsätta och bli tandläkare istället?

1. Läser man fortfarande 5 år på universitetet eller läser man mindre med tanke på att man är utbildad till tandhygienist?
2. Behöver man läsa på komvux eller folkhögskolan ändå för att få särskild behörighet? (tex kurserna Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4) Eller spelar det ingen roll för att man ''fortsätter'' studera vidare.
3. Är det gymnasiebetygen man söker med eller betygen från universitetet?

Hur gå processen till? Räknas det alltså som att söka till en ny utbildning trots att man har studerat till tandhygienists?

Tack på förhand!

Svar:

17 nov 2021

Hej! 

Tandsköterska är en helt annan utbildning som inte förbereder dig för vidare studier till tandläkare. För att bli Tandläkare är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. 

Så är du intresserad att "sadla om" behöver du läsa upp behörigheten på Komvux, om du saknar den särskilda behörigheten. Sedan söka in till Tandläkarprogrammet. Du söker med gymnasiebetyg eller resultat från högskoleprovet. Oavsett krävs att du har grundläggande samt den särskilda behörigheten. 

Här kan du läsa mer om att bli tandläkare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/tandlakare-11194 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information