Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur fungerar merit och poängsystemet?

09 nov 2021
FRÅGA
Hej,

Jag har börjat fundera på att plugga vidare till socionom, men jag förstår inte helt hur meriten och poängsystemet fungerar.

Jag går på Pauliskolan i Malmö och pluggar samhällsprogrammet (sam, sam) men jag förstår inte helt hur poängsystemet fungerar. Om jag förstått rätt så går man kurser som samlar ihop till 2500 poäng men jag är inte säker.

Går det att du förklarar det hela med betygen och det som blir till poäng?
(Jag hoppas det går att förstå vad som menas och att du kan hjälpa mig förstå).

Svar:

16 nov 2021

Hej! 

Vad spännande med socionom! 

Ibland kan det vara lite klurigt att räkna poäng och meritpoäng, vilket är helt förståeligt. Det stämmer som du säger att om du läser ett vanligt gymnasieprogram ska du ha 2500 poäng vid din examen, förutsatt att du fått godkänt i alla ämnen. En kurs är vanligtvis 100 poäng, finns några 50 poängs kurser också. Om du klarar kursen har du alltså 100 gymnasiepoäng som kursen är värd. 

Gällande merit finns det kurser du kan läsa för att få meritpoäng. Du kan maximalt få 2,5 i meritpoäng. Detta kan vara bra om du söker utbildningar där antagningen har hård konkurrens och vill öka dina chanser. Kurser som ger meritpoäng är Moderna språk, Engelska och Matematik. 

Sedan är de olika betygen A-E värda olika mycket poäng. Dessa söker du med till vidareutbildning och konkurrerar om platser. Om du exempelvis har A i alla ämnen och tagit full merit har du 22,5 poäng. 

För att få ta ut din gymnasieexamen behöver du ha godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng. Vilket innebär att det är möjligt att ta gymnasieexamen trots att du fått F i kurser värda 250 poäng. Ytterligare krav för gymnasieexamen är att du har godkänt i Svenska 1, 2 & 3, Engelska 5 & 6 samt Matematik 1. Dessa kurser krävs alltid för att få komma in på vidareutbildning. Du behöver också ha ett godkänt gymnasiearbete. Om du har allt detta, så har du något som kallas grundläggande behörighet.

Här kan du läsa mer om högskolebehörighet och meritpoäng: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107 

samt på Antagning.se https://antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/gymnasieexamen-2014-och-framat/meritpoang/#meritpo-ng-f-r-moderna-spr-k-max-1-5-meritpo-ng 

För att bli behörig till Socionomprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c och Samhällskunskap 1b /1a1 + 1a2. 

Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan om du behöver hjälp med att lägga upp en studieplan eller frågor kring vidarestudier på högskola och universitet. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information