Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag vet inte vad jag vill bli!?

07 nov 2021
FRÅGA
Hej jag har några frågor här!
Jag har lite trubbel med att välja framtid! Jag vill ha en lugn framtid! Jag vill kunna leva bra och inte stressa om mitt jobb! Jag vill ha ett stabilt jobb! Jag har några idéer här!
Jag vill tex bli pilot, finans mäklare, programmerare eller läkare inom något men jag vill inte gå på en kurs som tar för lång tid! Jag vill kunna njuta av livet medans jag fortfarande inte är för gammal, då menar jag typ 30+! Men som dem flesta vill jag också tjäna ganska bra!

Så här är mina frågor!
1. Hur utbildar jag mig till Pilot och hur lång tid tar det! Hur är det att jobba som?
Hur mycket tjänar man?
2. Hur utbildar jag mig till Finans mäklare och hur lång tid tar det? Hur är det att jobba som?
Hur mycket tjänar man!
3. Hur utbildar jag mig till Programmera och hur lång tid tar det! Hur är det att jobba som och hur mycket tjänar man!
4. Vad tycker ni är det bästa att bli som läkare specialist? Kirurg? Något lugnt vill jag gärna ha ism inte tar för lång tid att plugga till!
5. Jag vill ha ett stabilt jobb med en stabil inkomst vilket att dem här jobben har bäst stabil inkomst och vilka har minst stabil inkomst/jobb!
Alltså jag vill inte vara för stressad om mitt jobb!
6. Har ni tips på andra jobba om skulle passa mig?

Svar:

16 nov 2021

Hej!

Du är ute och spånar på en bred variation yrken. Det är bra att se över sina alternativ och möjligheter i kombination med dina intressen.

För att bli pilot krävs att du går utbildning på yrkeshögskolan eller på annan fristående utbildningsanordnare efter gymnasiet. För att bli antagen krävs vanligtvis grundläggande behörighet för högskolestudier samt godkänt betyg i Fysik 1a, Matematik 3b och Engelska 6. Du behöver även genomföra antagningsprov och uppfylla medicinska krav.

Det är hård konkurrens på arbetsmarknaden och det är en stabil genomsnittslön. Här kan du läsa mer om att bli pilot: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/pilot-11182 

Mäklare inom finans eller aktiemäklare har oftast en civilekonom- eller civilingenjörsexamen med inriktning industriell ekonomi. Behörigheten till Civilekonomprogrammet är grundläggande behörighet + Matematik 3 b/c och Samhällskunskap 1b. Behörighet till Civilingenjör är grundläggande behörighet + Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1. Utbildningarna är fyra respektive fem år. Här finns liknande fråga ang. finansmäklare: https://www.gymnasium.se/Sections/faq/FAQQAA.aspx?questionid=60383&subjectid= 

Systemutvecklare/programmerare har oftast en högskoleutbildning med datainriktning, till exempel en civilingenjörsutbildning med datainriktning eller en systemvetenskaplig utbildning. Behörighet för Civilingenjör ser du ovan och för Systemvetenskapsprogrammet krävs grundläggande behörighet. Här kan du läsa om systemutvecklare: https://www.studentum.se/utbildning/systemutvecklare-utbildning 

Att bli läkare är en av de mest omfattande och krävande utbildningarna, samt även utmanade yrkena. För att komma in på Läkarprogrammet krävs grundläggande behörighet + Matematik 4, Biologi 2, Fysik 2 samt Kemi 2. Antagningen ligger nästan alltid på 22,5, vilket är A i samtliga ämnen och full merit.

Vägen till kirurg är ca 15 år. 3 års gymnasiestudier, 5,5 år på Läkarprogrammet, 1,5 år AT-tjänst och 5 års specialisering till kirurg.

Samtliga yrken kräver att du är driven och tar ansvar för ditt arbete. Det är svårt att säga vilka yrken som är mer eller mindre stressiga då det beror på vad du definierar som stressigt. Att vara pilot kan ha sina stressfaktorer och du är ansvarig för många människors säkerhet, medan läkare har andra. Hantera stress handlar mycket om din förmåga att organisera och prioritera ditt arbete och din vardag.

Jag rekommenderar dig att prata med studie- och yrkesvägledare och diskutera dina tankar och framtidsfunderingar.

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information