Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Byta program

01 nov 2021
FRÅGA
Hej! Jag går just nu naturvetenskapsprogrammet och har gjort det sen skolstarten i höst. Jag har känt nästan redan från början att linjen inte passar mig alls och att jag vill byta program. Dessutom trivs jag inte i klassen. Har stått i kö till olika skolor på olika program redan sedan skolstarten men det är främst ekonomi jag vill gå. Det har inte blivit någon ledig plats och tror att det är försent att byta nu även om det skulle bli en plats ledig. Nu till min fråga: Om jag går ett år på naturprogrammet, och det sedan blir en ledig plats på någon skola på ekonomiprogrammet i år två, kan jag då byta från natur till ekonomi? Förstår att jag kommer behöva att läsa någon kurs själv, men vilka kurser skulle det vara isåfall? Menar alltså om det går att hoppa in i år två, alltså att jag inte behöver börja om med ettorna.

Svar:

12 nov 2021

Hej! 

Det är möjligt att byta gymnasieprogram eller skola under hela studietiden, men för att kunna genomföra ett byte krävs som du säger säger att den nya skolan eller programmet har en ledig plats de kan erbjuda dig. Finns det en ledig plats vid terminsstart andra året kan du byta från natur till ekonomi, men som du säger kan det bli att du behöver läsa ikapp eller lägga till kurser som krävs för just det programmet. Vilka kurser det är beror på vad du läst fram tills bytet. 

Mitt råd är att kontakta din studie- och yrkesvägledare så kan hen hjälpa dig med hur du ska gå tillväga. Är det en ny skola du vill byta till kan du även kontakta skolan direkt. 

Här kan du läsa mer om att byta gymnasieprogram eller skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information