Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vill bli tandläkare

30 okt 2021
FRÅGA
Hej!
Jag undrar när man får välja vilka kurser man vill läsa i gymnasiet som t.ex. engelska 7 och moderna språk.
Jag vill bli en tandläkare men jag har en merit på 315. Hur svårt är det att få alla A på gymnasiet eller få 2 poäng på examen?
Tack i förhand!

Svar:

11 nov 2021

Hej!

Individuella valet väljer du under gymnasiet. Kurserna läser du oftast under åk 2 och 3.

Hur svårt det är att få A i alla ämnen på gymnasiet är helt beroende på vad du har lätt eller svårt för. Det är svårt att säga då det är utifrån din egen förmåga. Det finns inte heller något program som är svårare än något annat, utan det beror helt och hållet på vad du har lättare och svårare för utifrån de kurser som ingår i programmen. 

Har du A i samtliga ämnen på gymnasiet är har du 20,0 poäng. Om du sedan läst maximalt med meritpoäng, som du får genom kurser i Matematik, Engelska eller Moderna språk, får du ytterligare 2,5 poäng. Maxpoäng är 22,5. 

För att bli behörig till Tandläkarprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 samt Matematik 4. Tandläkarprogrammet finns på fyra orter i Sverige: Umeå, Stockholm, Malmö samt Göteborg. Programmet är populärt och det krävs bra betyg för att konkurrera om platserna. Här kan du läsa mer om att bli tandläkare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/tandlakare-11194#:~:text=F%C3%B6r%20att%20bli%20tandl%C3%A4kare%20m%C3%A5ste,kunna%20plugga%20vidare%20till%20tandl%C3%A4kare

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information