Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vill bli sjuksköterska

28 okt 2021
FRÅGA
Hej
Jag vill bli sjuksköterska och undrar vilken linje som skulle passa bäst. Jag har läst att det finns vissa skolor där man efter vård och omsorg programmet kan gå i sjuksköterskeprogrammet. Jag undrar då vilka skolor det är som erbjuder Sjuksköterskeprogrammet efter vård och omsorg. https://www.gymnasium.se/Sections/faq/FAQQAA.aspx?questionid=53733&subjectid=
Det var härifrån jag fick informationen

Svar:

11 nov 2021

Hej! 

För att bli direkt behörig är ett alternativ Naturvetenskapsprogrammet. Du kan då söka direkt till Sjuksköterskeprogrammet efter din gymnasieexamen.

Du kan absolut gå Vård- och omsorgsprogrammet och som du säger erbjuder vissa skolor ett kurspaket som ger dig rätt behörighet till Sjuksköterskeprogrammet. Du behöver kolla upp vilka skolor i din kommun som erbjuder Vård- och omsorgsprogrammet och se hur deras programstruktur ser ut. På så sätt kan du få information vilka skolor som erbjuder kurspaketet. Du har även möjligheten att på egen hand under dina gymnasiestudier välja till kurser genom programfördjupning samt individuella valet för att bli behörig till Sjuksköterskeprogrammet.

Behörighetskraven för Sjuksköterskeprogrammet är Grundläggande behörighet + Matematik 2a/b/c, Naturkunskap 2 (eller Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1) samt Samhällskunskap 1b (1a1 +1a2).

Du kan ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare på skolan för att veta hur du ska gå tillväga. 

Här kan du läsa mer om hur du blir sjuksköterska: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukskoterska-11189 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information