Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir man lärare?

26 okt 2021
FRÅGA
Hej jag har 2 frågor som jag inte kan hitta svar till

fråga 1: Hur mycket merit krävs det för att ta lärarutbildningen från gymnasiet?

fråga 2: Vad händer om man får F i spanska 3 och 4 men klarar sig i alla andra ämnen får man fortfarande tillräckligt med poäng för att kunna ta studenten o gå in i en högskola? Jag går sam beteende om det ändrar något

Svar:

10 nov 2021

Hej! 

Behörighetskraven varierar mellan vilken lärarutbildning du är intresserad av. Det finns Förskollärarprogrammet, Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem, åk F-3 eller åk 4-6 samt Ämneslärarprogrammet med inriktning på olika ämnen. Du får kolla upp vilket program som just du är intresserad av och vad behörighetskraven är där. 

Här kan du läsa mer om att bli lärare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/larare-11168 

För att ta ut din gymnasieexamen krävs godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i Svenska 1, 2, & 3, Engelska 6 och Matematik 1. Detta ger dig grundläggande behörighet. 

Om du inte uppnår 2250 poäng behöver du läsa upp detta. Antingen göra om kursen på gymnasiet eller via Komvux. Prata med din lärare vad du behöver göra för att få E. Du kan även prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan och lägga upp en studieplan för att då rätt behörighet. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information