Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Plugga i UK

22 okt 2021
FRÅGA
Hej! Jag ska välja mitt gymnasie snart och jag vill studera vidare i England troligtvis för att få någon form av english degree eller masterexamen inom kriminologi. Men jag vet inte vad jag ska ta för linje osv. På gymnasiet.
1. Vad kommer göra det lättare för mig att bli antagen till ett gymnasie utomlands (UK)?
2. Jag har inte något IB gymnasie som har den linje som intresserar mig men är det värt att ändå gå om man vill gå på UNI i ett engelsktalande land?
3. Kan drottning blanca vara ett bra gymnasium att välja som kan hjälpa en att då bli antagen(funderare på att gå kriminologi)?
4. Är det jättedyrt att utbilda sig i England eller Skottland med tanke på brexit?

Svar:

08 nov 2021

Hej! 

Det finns olika möjligheter för att studera gymnasiet utomlands. Du kan exempelvis åka på utbytesår eller läsa hela gymnasiet. Du kan läsa mer om de olika alternativen och möjligheterna här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/ 

En bra grund är att ha grundläggande behörighet samt läsa kurser i engelska för att kunna intyga dina engelskakunskaper. Du kan alltså gå ett vanligt nationellt gymnasieprogram i Sverige men ett högskoleförberedande är ett föredra. 

Att studera utomlands kan anses som dyrt. Du betalar avgifter på antagning, kursavgifter samt olika försäkringar. Du är berättigad CSN och det finns tilläggsbidrag att söka för studier utomlands. I och med Brexit har situationen ändras mellan Sverige och Storbritannien, men du som student får fortfarande studera i landet. Du behöver nu ansöka om visum för att få studera, vilket man tidigare inte behövt då Storbritannien varit med i EU och EU-medlemmar får röra sig mellan länder på ett annat sätt. 

Jag rekommenderar dig att se vad de olika utbildningarna kräver för förkunskaper och behörighet. Detta kan underlätta för dig med ditt gymnasieval. 

Du kan också ta hjälp av förmedlare när du vill studera utomlands, exempelvis via Blueberry Universitet & College. Du hittar dem här: https://www.blueberry.nu/ 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information