Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vill bli systemutvecklare

20 okt 2021
FRÅGA
Hej. Jag går el och energi kan man bli systemutvecklare eller måste jag lägga till fler kurser tack för svar så snabbt som möjligt

Svar:

07 nov 2021

Hej! 

El- och energiprogrammet är ett yrkesförberedande program, vilket innebär att du kan behöva lägga till kurser för att få högskolebehörighet. Prata med din studie- och yrkesvägledare så kan ni lägga upp en studieplan som passar dig och ger dig den behörighet du önskar.

Du kan läsa till systemutvecklare både via universitet och högskola eller genom yrkeshögskola. Universiteten har olika program som Systemvetenskapliga programmet eller Systemutveckling. Behörigheten varierar mellan lärosätena. Minst krävs Grundläggande behörighet, den särskilda behörigheten varierar. Se vad som gäller för just den utbildningen du önskar. 

Om du vill ha en lite kortare utbildning, normalt 1-2 år, som är mer inriktad på en specifik del av systemutveckling är en yrkeshögskoleutbildning ett bra val! På Yrkeshögskola kan du till exempel läsa till systemutvecklare .NET, javautvecklare med mera. Behörighetskraven varierar även där men de flesta har Grundläggande behörighet + Matematik 2, Programmering 1 samt Engelska 6. 

Här kan du läsa mer om olika utbildningar inom systemutveckling: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/systemutvecklare-11185 samt https://www.studentum.se/utbildning/systemutvecklare-utbildning 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information