Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vill bli lärare eller studiehandledare

11 okt 2021
FRÅGA
Hej. Jag vill bli matte lärare eller studiehandledare. Vad ska man läsa kurser på gymnasiet? Måste jag gå till universitetet?

Svar:

29 okt 2021

Hej!

Vad roligt att du vill arbeta i skolans värld i framtiden! Det krävs olika utbildningar för att bli lärare eller studiehandledare. En bra grund är att gå ett högskoleförberedande program på gymnasiet. Exempelvis Samhällsvetenskaps-, Naturvetenskaps-, Teknik- eller Ekonomiprogrammet. Då har du grundläggande behörighet direkt efter gymnasieexamen. 

Du behöver sedan ta reda på om du vill arbeta i grundskolan eller gymnasiet som lärare, då det är olika utbildningar som inriktar sig på de olika årskurserna. Det finns: 

  • Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass - åk3. 
  • Grundlärarprogrammet inriktning åk 4-6
  • Ämnenslärarprogrammet, här söker du även programinriktning. Exempelvis Matematik & Biologi.

Samtliga lärarutbildningar är på universitetet och kräver Grundläggande behörighet + särskild behörighet. Detta varierar mellan programmen. Här kan du läsa mer om lärarutbildningarna: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/larare-11168 

Studiehandledare är en yrkesutbildning på 1 år. För att vara behörig Yrkeshögskola eller Folkhögskola behövs grundläggande behörighet från gymnasiet. Här kan du läsa mer om studiehandledare: https://www.studentum.se/utbildning/educations?q=studiehandledare 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information