Hur blir man arkitekt?

02 sep 2021
FRÅGA
Hej, jag går på samhällslinjen men vill gärna bli arkitekt, på första året har jag läst alla samhällslinjen kurser och på andra har jag valt Enternatörskap och i trean har jag valt matematik 3. Är det möjlighet att jag kan bli Arkitekt?

Svar:

03 sep 2021

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av arkitektur! Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. 

Beroende på utbildning kan kraven variera så kom ihåg att du måste kolla med respektive högskola/universitet som du vill gå på! Men här är ett exempel: för arkitektutbildningen på KTH i Stockholm, Chalmers i Göteborg, Lund och UMA i Umeå är behörighetskraven: Matematik 3b alternativt 3 c, Samhällskunskap 1 b alternativt 1a1+1a2, Naturkunskap 2 (kan ersättas med Kemi 1 samt Fysik 1).

Förutom behörigheten så måste du också hålla koll på vilket meritvärde du behöver för att komma in på det program du vill gå. Här kan du söka på det:http://statistik.uhr.se. Och här kan du läsa mer om yrket arkitekt: https://www.gymnasium.se/sok/arkitekt#moreAboutSearch.

Lycka till med dina studier! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information