Hur funkar gymnasieantagningen?

28 maj 2021
FRÅGA
Hej! Jag går i 8:an just nu och min lärare sa att vi kommer att söka till gymnasiet ungefär 3 månader efter att vi har börjat i 9:an. Och därför kommer några betyg från de ämnen som vi inte har i höstterminen från 8:an. Så jag hade några frågor:
Varför ska man ens söka till gymnasiet två gånger i 9:an?
Om jag inte kommer in första gången, kan jag då komma in den andra gången?
Kommer verkligen betyg från 8:an påverka första gången man söker?
Om jag har godkända betyg i de tre kärnämnen i 8:an och har godkända betyg i andra ämnen men har inte godkända betyg i t.ex. fysik, kemi och biologi, kommer jag kunna komma in i ett gymnasium då?
Vad händer om jag har inte godkänt betyg i matte i 8:an, kommer det påverka första gången man söker till gymnasiet i 9:an, eller kommer jag kunna eller få chans att få godkänt i matte innan man söker till gymnasiet?
Och har min lärare verkligen rätt i att man söker till gymnasiet första gången ungefär 3 månader efter att man har börjat 9:an?

Svar:

01 jun 2021

Hej,

Det första preliminära valet är till för att hjälpa dig se vart du kan komma in. När du vet hur det har gått i det första valet kanske du vill göra några ändringar inför det slutgiltiga valet. Det första valet kommer alltså inte att på verka det slutgiltiga alls. I det slutgiltiga valet söker du med slutbetygen från 9:an. Här kan du läsa mer om antagningen till gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311. Och här kan du se hur tidsplanen brukar se ut: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/tidsplan-gymnasievalet-2021-olika-orter-10320.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information