Kan jag gå gymnasiet på annan ort?

15 apr 2021
FRÅGA
Hejsan! Jag skulle gärna vilja flytta inför gymnasiet , jag har sökt samhäll och ekonomi där! Är det möjligt att få flytta även om dessa linjer finns inom min hemkommun? Jag har nämligen redan löst boende där men är rädd att min kommun ska hindra mig från att få flytta dit.

Svar:

15 apr 2021

Hej,

Det finns möjligheter att flytta och gå gymnasiet på en annan ort men det finns några saker att tänka på. Om man vill söka till en gymnasieskola i en annan kommun kan man göra ett så kallat frisök. Då söker man ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns på hemorten. Vid frisök är det andrahandsmottagning som gäller, alltså att eleverna i den kommunen/samverkansområdet erbjuds plats först, och om det finns platser kvar kan andra utanför det området få en plats.

Det finns även riksintag och det gäller om man söker en friskola. En friskola  söker alla i hela Sverige på samma villkor. Här kan du läsa mer om frisök och riksintag: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. Det är alltså lättare att komma in om du söker en friskola i den kommun du vill flytta till. 

Det finns vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Men för att få det måste du läsa ett program som inte finns på din hemort eller en friskola. Så det är bättre för ekonomin att inte välja en kommunal skola med samma program som redan finns där du bor. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information