Hur funkar prövning?

28 mar 2021
FRÅGA
Hej!

Jag går förstå året på naturvetenskapliga programmet. Jag tänkte byta till samhäll eftersom jag är intresserad mer av SO- ämnena och har svårt för matte. Jag har tagit bort kurserna som jag inte kommer behöva i samhäll. Jag vill bli psykolog och det krävs mellan 20-22 i snitt, jag är rädd att jag inte kommer få så här mycket eftersom det krävs A i nästan alla ämnen och jag har ju svårt för matte och i engelska är jag inte så perfekt däremot nu läser jag tyska 1 och jag tror att jag inte kommer kunna få A i tyska eftersom på muntligt förställning ligger jag på A nivå men i skriva C och i Läsning E/D. Jag vill inte spendera så mycket tid i komvux ifall nu jag kommer behöva gå där. När man gör prövningar i komvux hur länge tar det? Kan man göra prövning i tyska 1? Hur gör jag med matten? Jag förstår inte riktigt vad är det fel på mig när det gäller matten.

Svar:

29 mar 2021

Hej,

Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. Det är väldigt individuellt hur man klarar av att studera till prövningar så hur snabbt du kan göra dem beror på dig själv. I de större städerna finns ofta flera tillfällen varje termin att göra prövning i en kurs. På mindre orter är tillfällena färre. Oavsett vilken kommun man är skriven i kan man göra prövning i vilken kommun som helst.

Prövning kan göras i alla gymnasiekurser som ingår i elevens individuella studieplan, och som det sätts betyg i. Och du kan göra prövning i en gymnasiekurs hur många gånger som helst. 

Här har vi tips när det gäller matte https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/bli-battre-pa-matte-14261 men det är såklart bäst om du tar upp det med din mattelärare. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information