Kan jag söka till gymnasiet i en annan stad?

12 jan 2021
FRÅGA
Hej!
Jag börjar gymnasiet om ett år och har bestämt mig för att läsa ekonomi. Grejen är att jag planerat att jag ska flytta till en annan stad och läsa, det betyder att jag kommer behöva flytta hemifrån. Isåfall ska jag flytta in hos mina kusiner eftersom att de bor i den stad jag tänker gå gymnasiet i men jag undrar nu hur jag ska få det att gå igenom. Hur jag ska söka till ett program i en annan stad. Jag brukar även gå till läkare rätt så ofta här hemma men det kommer bli svårt om jag ska flytta. Är det någon speciell person vi ska kontakta gällande det här ämnet eller ska vi prata med personal i skolan? Kanske kommunen?
En till fråga jag har är om det blir svårare att komma in på ett program om man kommer ifrån en annan stad? Men det kanske funkar om jag ändrar min adress till det nya boendet?

Svar:

12 jan 2021

Hej,

Det finns möjligheter att flytta och gå gymnasiet på en annan ort men det finns några saker att tänka på. Om man vill söka till en gymnasieskola i en annan kommun kan man göra ett så kallat frisök. Då söker man ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns på hemorten. Vid frisök är det andrahandsmottagning som gäller, alltså att eleverna i den kommunen/samverkansområdet erbjuds plats först, och om det finns platser kvar kan andra utanför det området få en plats. Det finns även riksintag och det gäller om man söker en friskola. En friskola  söker alla i hela Sverige på samma villkor. Här kan du läsa mer om frisök och riksintag: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495.

Att söka vård är inget problem. Du kan gå till en vårdcentral där du bor. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information