Hur blir jag kriminaltekniker?

17 dec 2020
FRÅGA
Hej. Jag går fortfarande i 8:an men har många frågor om gymnasiet. Jag vill gärna bli kriminaltekniker eller forensiker när jag blir äldre och undrar om det finns något gymnasium i Sverige som fokuserar mycket på det man behöver kunna för att bli det.

Svar:

17 dec 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli kriminaltekniker! Då ska du gå en utbildning som heter "kriminalteknisk grundutbildning" men den kan du inte gå direkt efter gymnasiet. För att bli antagen till kriminalteknisk grundutbildning krävs nämligen att du har en anställning vid en regional forensisk sektion inom Polismyndigheten. Majoriteten av kursdeltagarna på kriminalteknisk grundutbildning har polisiär bakgrund. Det innebär alltså att du först ska bli polis. 

För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha grundläggande högskolebehörighet + Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 och Historia 1b eller1a1+1a2. För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Här kan du läsa lite mer om polisyrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/polis-11183.

Gymnasieprogrammet spelar ingen roll så länge du får behörigheten men Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktningen beteende eller specialinriktningen kriminologi skulle kunna vara intressant. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information