Vilket gymnasieprogram är svårast?

01 dec 2020
FRÅGA
Hej! Jag är en ambitiös elev med höga betyg. Jag vill ha en så utmanande och kunskapsgivande program som möjligt. Jag vill bli läkare. Jag vill dessutom senare plugga utomlands (tror jag iaf). Just nu står jag mellan ib eller natur. Jag har hört att ib är väldigt svårt. Men är det verkligen svårare och alltså mer kunskapsgivande än natur? Eftersom jag är väldigt intresserad i No-ämnena har jag tagit kontakt med ib-skolan om jag kan läsa 7 ämnen för att på så sätt kunna läsa biologi, kemi och fysik. De sa att det funkar men att det kan bli väldigt svårt och utmanande. De försökte säkert att skrämma mig från detta val av 7 ämnen men utmaningen lockade mig bara ännu mer att välja 7 ämnen! :)

Men om man kollar på skoltimmar har ju natur mer! Natur har ju 2500 poäng/timmar (precis som alla andra) och den ib skola jag tittat på har 900 poäng (pre-ib) + 1290 timmar (ib år 2 och år 3) + 150 timmar CAS. Detta blir alltså 2340 vilket är mindre än natur. Men om jag skulle lösa ett sjunde ämne skulle det resultera i 2340 + 240 = 2580 vilket är mer än naturprogrammets poäng/timmar

Jag har också tänkt en del på att gå mattespets på hvitfeldtska eftersom jag alltid har haft väldigt lätt för matte och därför alltid haft extremt tråkigt på grund av den bristande utmaningen. Där kommer eleverna vara ambitiösa och jag kommer att bli väldigt skicklig i matematik. Men är det mer utmanande en ib eller vanlig natur med hög intagningspoäng ?!

Frågan är alltså vilken av dessa tre som är mest stimulerande och som håller så många dörrar öppna som möjligt för mig

Svar:

01 dec 2020

Hej,

Det är inget gymnasieprogram som är allmänt svårare än något annat. Det handlar mer om vad du har lätt för och inte. Så ett sätt att ta reda på vad du kanske skulle uppleva som ett svårare program är att läsa programplanen för programmet. Det verkar som att du redan varit i kontakt med skolan och vet hur det ser ut. Om du känner att det kommer att gå bra för dig och du är motiverad att gå skolan och programmet är det upp till dig om du villl välja något som kan bli tufft. 

Alla gymnasieskolor ska bestå av 2500 poäng för att man ska få en gymnasieexamen så kolla med IB-skolan att det inte är något du missat kring poängen. Allt över 2500 poäng blir mer än heltid och det blir därför tufft men det är många som läser utökade program. Man behöver rektorns tillstånd för att göra det så kolla igen med IB-skolan att du har det innan du väljer programmet.

Att läsa en spetsutbildning på gymnasiet är också ett alternativ. Möjligen är det en större utmaning eftersom man då får läsa högskolekurser redan under gymnasiet. Här kan du läsa lite mer om spetsutbildningar. 

Alla alternativ kan vara stimulerande och ge dig lika många möjligheter så det är helt enkelt upp till dig att välja det som låter mest motiverande och intressant för dig. Läs på det du kan och hör av dig till de skolor du är intresserad av och ställ frågor kring det som är viktigt för dig.

Lycka till!/Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information