Hur blir man skyddsvakt och polis?

04 nov 2020
FRÅGA
Hej, vad krävs för utbildning för att bli skyddsvakt och polis kan man gå barn och fritidsprogrammet? Om inte vilka kurser ska man lägga till? Tack.

Svar:

05 nov 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli polis! För att vara behörig till Polisutbildningen behövs det grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2) och Historia 1b (eller1a1+1a2). Så länge du får det så blir du behörig oavsett vilket program du går. Du kan prata med din skola om att lägga till dessa kurser. 

För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Här kan du läsa lite mer om polisyrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/polis-11183.

För att bli skyddsvakt krävs inte specifika kurser men det krävs en gymnasieexamen och det finns möjlighet att bli väktare under gymnasiet vilket är en bra grund. Det finns utbildningar till väktare på en del skolor som erbjuder Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Socialt arbete.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information