Hur ska jag tänka kring val av högskoleprogram?

27 aug 2020
FRÅGA
Hej!
Jag går på Hotell och Restaurangen programmet på Gymnasiet sista året och läser till kokutbildning. Men jag känner mig att jag vill plugga vidare. Mitt mål är att komma in på universitet och plugga nånting ( just nu vet jag inte vad) .

Det skulle jag uppskatta om du kan tipsa mig hur jag ska tänka framåt och att välja ett program på universitet.
Tack!

Svar:

28 aug 2020

Hej,

Det du ska tänka på först är att lägga till grundläggande behörighet till högskolan. Du kan läsa om vad det är här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107. Sedan ska du fundera på vad du är intresserad av att läsa på högskolan. Många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet. På vissa Naturvetenskapliga högskoleutbildningar kan till exempel specifika kurser i Biologi, Kemi eller Fysik behövas.

Du behöver läsa på om olika yrken och utbildningar så du vet vad som finns. Eftersom du är inne på högskoleutbildningar är det en bra början att söka på vad som finns på de orter du kan tänka dig att studera på. Det kan du göra här: http://allastudier.se/utbildningar/. 

Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. När du har läst kursbeskrivningen för ett program eller kurs så kan du avgöra om det låter intressant eller inte. Avgör inte bara på namnet. Spara alla utbildningar som låter det minsta intressanta i en lista. När du gått igenom alla kurskataloger/utbildningssökningar tittar du närmare på programmen du har på din lista. Läs på mer om dem och kolla upp deras lönestatistik och framtidsprognos. Det gör du här: http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.

Om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Och om du har ägnat tiden åt att fundera och läsa på så kan du också vara ganska säker på att du tagit ett genomtänkt beslut som du tagit ansvar för själv och det kan hjälpa dig inför framtida viktiga beslut. 

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information