Kan jag välja mitt andrahandsval i gymnasieantagningen?

29 jun 2020
FRÅGA
Hej! Jag har precis gått ut nian och sökt in till flera gymnasium. Inser nu att jag skulle vilja byta plats på mitt första och andrahandsval. Jag antar att det är alldelles för sent men tänkte ba kolla för SYV på våran skola var inte särskilt hjälpsam med detta. Annars går det att försöka byta skola när man väl har börjat eller när man fått reda på vart man kommer in?

För om jag rejectar mitt förstahandsval så vet jag inte med säkerhet att jag kommer in på andrahandsvalet.

Har 285 i merit och p intagningen på mitt förstahandsval är 230. På mitt andra val är det 270 tror jag men vill hellre gå på andra. Finns det nåt sätt att få det att funka?
Tack för svar! Har panik över detta :).

Svar:

29 jun 2020

Hej,

När du fyller i din ansökan till gymnasiet måste du rangordna de olika valalternativen. Alltså, det du vill läsa först sätter du som alternativ ett, det du näst helst vill komma in på som alternativ två och så vidare. Din ansökan till gymnasiet baseras sedan på vilken meritpoäng du har, alltså dina betygspoäng. Du kan bara komma in på ett av de val du gjort.

Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort och kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då. Du kan alltså inte välja mellan alternativen genom att tacka nej till din gymnasieplats. Om du tackar nej så blir du utan gymnasieplats helt.

Men iland så väljer man fel och vill byta. Det första du ska göra då är att ta kontakt med den skola du vill byta till. Du frågar då rektorn eller Studie-och yrkesvägledaren på den skolan om det finns lediga platser på programmet du vill gå istället. Om det finns det så kan dom hjälpa dig att byta. Det är alltid lättare att byta gymnasieprogram tidigt men det går inte att göra före antagningen är över och skolan börjat.

Så ta kontakt med skolan så fort som möjligt när skolorna har börjat. Här kan du läsa mer om att byta gymnasieskola eller program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information