Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag bli mäklare efter IB-programmet?

09 maj 2020
FRÅGA
Hej!
Mim största dröm är att bli fastighetsmäklare. Allra helst skulle jag vela jobba som mäklare i USA i framtiden (Los Angeles, New york m.m) men plugga till mäklare i Sverige, då det är gratis att plugga i Sverige. Jag går på högstadiet nu och har länge funderat på vilken gymnasielinje jag vill ta. Förut var jag inne på att gå Ekonomilinjen med inriktning på ekonomi men idag såg jag att det även finns en Ib-linje (international Baccalaureate) som är på engelska. Kan man plugga till mäklare på universitet sen om man har gått den här linjen? Och är det svårt att komma in? Jag har rätt bra betyg nu i 7an med framförallt A, B och C i de flesta ämnen och D i ett ämne. Kommer definitivt få ännu bättre betyg i 9an då jag planerar att kämpa mer då. Hur högt merit bör man ha? Såg att det låg på nästan 500 någonstans men det kan väll inte stämma då man max kan få typ 340 i merit? Tacksam för snabbt svar/ Rebecca

Svar:

10 maj 2020

Hej Rebecca,

Vad kul att du vill bli fastighetsmäklare! För fastighetsmäklare så är behörigheten till det grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så länge du läser kurserna som krävs kan du gå vilket program som helst. 

Det ska vara möjligt att få det från IB -programmet om du väljer rätt kurser, men du bör alltid kolla med skolan du vill gå för att vara helt säker.

Att poängen är så hög för IB-programmet kan bero på att IB-programmet har egna antagningsprov som räknas in i meritvärdet. Så kolla upp när du behöver göra antagningsprov för de skolor som du är intresserad av. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information