Vad händer om man inte kommer in på gymnasiet?

05 maj 2020
FRÅGA
hej!
jag undrade om jag inte kommer in i mitt förstahandsval och därmed väljer att stå som reserv och sedan inte kommer in som reserv heller vad händer då? Placeras jag då i en slumpmässig skola där det finns plats?

Svar:

06 maj 2020

Hej,

Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. Du kan läsa mer om hur det går till här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Man kan också göra ett sent val om du känner att du behöver lägga till fler alternativ för att öka chanserna. Då skickar man in en sen ansökan med nya val som prövas. Om man skickar in en sen ansökan kommer dock denna att behandlas som sen och man kan endast erbjudas platser om det finns lediga platser, alltså hamnar man längst ner på listan och konkurrerar inte med sina betyg på samma sätt som tidigare. Du kan prata med din SYV om du tror att du behöver göra fler val. 

Efter den slutgiltiga antagningen kan du på ditt antagningskanslis hemsida se vilka skolor som har lediga platser. Då kan ni kontakta skolorna och se om det finns plats där, dock är det oftast så att man inte har lika stor frihet att välja mellan programmen. Men de flesta får tillslut en gymnasieplats. 

Stort lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information