Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vad är skillnaden på Komvux och Yrkeshögskola?

28 apr 2020
FRÅGA
Hej igen,
min son vill studera i framtiden som ingenjör, lärares min son sa till honom att registrera sig i yrkeshögskola. Min fråga att vad är bättre att min son studerar i yrkeshögskola elle Komvux, och vilken skiljer mellan bråda dem. Tack för svaraMvh.

Svar:

28 apr 2020

Hej,

Det finns olika typer av ingenjörer men om vi tar civilingenjör som exempel så brukar  Civilingenjörsutbildningar kräva: 

  • Matematik 4
  • Fysik 2 
  • Kemi 1 

Så det är de kurser han behöver ha förutom den grundläggande behörigheten

Man kan läsa in behörigheten på ett Tekniskt basår på högskola och på Komvux. Sedan finns också Allmän kurs på folkhögskola är ett bra val för dig som saknar gymnasieutbildning eller behöver komplettera med ett eller flera kärnämnen. Men folkhögskola ger bara kärnämnen/gymnasiegemensamma ämnen som till exempel svenska, matematik och engelska. Så vill man ha behörighet till ingenjörsutbildningar på högskola är Tekniskt basår  och Komvux det bästa alternativet. 

Yrkeshögskola (YH) är en helt annan skolform. De ger yrkesutbildning på eftergymnasial nivå och är alltså inte ett alternativ om man vill läsa in behörighet från gymnasiet. Men vill ni kolla på YH-utbildningar kan ni göra det på Studentum.se.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information