Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag skådespelare?

13 mar 2020
FRÅGA
Hej jag heter Diego och är 13 år. Det kanske är lite för tidigt för att fråga men jag har undrat i flera dagar. Jag vill börja på ett gymnasium för skådespeleri till exempel jag vill kunna bli något stort som att vara med i en serie eller någon film. Det är säkert väldigt svårt fast jag vill bara veta om det finns något ställe som man kan ha en stians att bli en riktig skådis. När jag blir äldre vill jag kunna vara med i filmer och serier och sånt så om det finns något skulle det betyda mycket.

Svar:

13 mar 2020

Hej Diego,´

Vad roligt att du vill bli skådespelare! För att arbeta som skådespelare krävs vanligen en skådespelarutbildning från högskola vilket finns att plugga på flera olika orter i landet. För att börja studera vid skådespelarprogrammet på högskola behöver du ha grundläggande behörighet samt behöver du bli godkänd genom ett antagningsprov som kommer analysera din talang och förmåga. Du kan även studera till skådespelare på folkhögskolor.

Estetiska programmet med inriktning mot Teater är förberedande inför skådespelaryrket. Om du väljer det gymnasieprogrammet får du tid att förbereda dig inför kommande auditions. Vissa skolor som har Estetiska programmet använder sig av inträdesprov när du söker in till utbildningen så den finns en möjlighet att det kan vara som en audition när du söker till programmet. Men det kan variera mycket mellan skolor hur inträdesprovet isåfall ser ut så kontakta de skolor du är intressera av om du undrar över det. Det krävs alltså inte att man har erfarenhet sedan innan för att söka till programmet men om det är ett inträdesprov på skolan du vill gå så underlättar det såklart om du sysslat med teater innan. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information