Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Ska jag byta gymnasium?

22 feb 2020
FRÅGA
Går det och är det lönt att byta från Ek -programmet till PreDP efter en och en halv termmin?
Hej!
Jag började gymnasiet hösten 2019 på ekonomiprogrammet och kände direkt att något var fel. Några veckor in bytte jag klass då jag trodde att felet var det sociala och nu har jag några vänner i klassen. Trots detta trivs jag inte alls utan mår konstant dåligt. Bara tanken på skolan får mig att vilja lägga mig under täcket och inte komma fram igen. Så har det känns ända sedan jag började och det gör mig ledsen och rädd då jag på högstadiet älskade att gå i skolan. Som person har jag förändrats sedan jag började gymnasiet, jag har blivit mycket blygare, rädd att göra fel och känner ofta att jag måste vara någon annan för att bli accepterad. Tanken att byta till något annat har i stort sätt funnits där hela tiden och det mest troliga alternitivet hade varit IB. Jag gillar utmaningar, är mycket duktig på engelska och inte ett fan av NO: ämnena, vilket inte gör NA till ett alternativ. Jag är väl medveten att man minst måste läsa ett Science ämne på IB men det har jag inget problem med. Jag hörde med SYV på min skola om ett eventuellt byte men hon var tveksam p.g.a jag inte hade gått större delen av PreDP - året som förbereder en för IB. Har ej frågat rekton om jag ens får. Tror ni att det blir för stort hopp att byta nu från Ek till PreDP?

Jag oroar mig speciellt över matten och biologi (förmodligen skulle jag ta biologi som mitt science ämne) då jag inte alls har haft någon träning i det. I med att jag i framtiden gärna vill bli ekonom eller jurist krävs det höga betyg och då känner jag: är det ens lönt att gå IB eller slänger jag bort tre år? För att komma in på bra universitet i t ex UK med inriktning ekonomi krävs det oftast HL matte, något som jag ärligt talat inte ser mig kunna klara på en gynsam nivå. SL skulle jag nog, och studies hade gått fint. Jag är en målmedveten person och gick ut med 330 i meritpoäng från nian jag kan absolut arbeta och är bra på att planera. Men tror ni att det skulle vara möjligt för mig att trots ej gått PreDP få runt 35 på IB? Helst skulle jag vilja ha 36 och uppåt då det ger mig en ärlig chans att komma in på juristprogrammet i Sverige (ett alternativ om jag ej bli ekonom) samt ger mig chans till bra universitet i utlandet. Vad hade ni gjort i min sits? Tacksam för svar.

Svar:

24 feb 2020

Hej,

Vad tråkigt att det känns fel! Kontakta skolans kurator och diskutera hur du mår oavsett om du bestämt dig för att byta eller inte. Det kan vara bra att reda ut vad som känns fel så att det blir tydligt för dig och du vet att ett byta skulle kunna ändra på det. Att vara osäker och rädd är något du behöver få hjälp med att hantera och det är något som ett byte troligen inte kommer att hjälpa dig med. 

Att byta kan vara en möjlighet men det är inte säkert att det går. För att du ska kunna byta måste det också finnas lediga platser kvar för dig på det gymnasieprogram du vill gå istället. Skolan måste också kunna erbjuda dig att läsa ikapp det du har missat och det är inte säkert att det är möjligt. Läs mer om hur byten fungerar här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Du måste ta kontakt med skolan du vill byta till eftersom det är den skolans rektor som avgör om du kan byta eller inte. Så börja med det innan du tänker vidare på hur det skulle kunna bli om du skulle gå på programmet. När du fått ett svar och vet att det går att byta kan du fråga skolan om de saker du funderar på kring bytet. Det är helt upp till dig hur du vill göra så jag kan inte ge dig ett svar på hur du bör göra men börja med att diskutera med din nuvarande skolan kurator kring vad det är som gör att du inte trivs.

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information