Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur kan man bo på en annan ort för att gå gymnasiet?

16 feb 2020
FRÅGA
Hej
jag går i 9:an nu och nästa år så kommer jag kanske flytta till Jönköping.
Jag bor hos familjehem och socialen har ansvar för mig, Jag har inga föräldrar som har ansvar utan en främmande vårdnadshavare. Så min fråga är har jag möjlighet att går in i gymnasiet i Jönköping? kan jag få student boende och vad kräver det för nått? kan skolan eller socialen hjälpa mig med kostnaden eller vad kan jag skaffa för hjälp?

Svar:

21 feb 2020

Hej,

Man kan söka gymnasium var man vill. Om du söker till en friskola så har du samma chanser att komma in som de som redan bor i kommunen. Men om du söker en kommunal skola så har du inte samma rättigheter (om det inte är ett speciellt program som inte finns på din hemort). Så försök hitta en friskola så blir det lättar att komma in. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att söka gymnasiet på annan ort: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495

Du har rätt till CSN och möjligen även inackorderingstillägg. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studiehjalp-4270. Men detta täcker troligtvis inte alla dina kostnader för mat och bostad så du behöver fundera på hur du kan lösa detta. Man kan inte få student boende på gymnasiet men vissa skolor (inte så många) har internat. 

Prata med de som har ansvar för din ekonomi (vårdnadshavaren?) om detta så kan du kanske få lite hjälp med att planera. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information