Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag brottsutredare?

11 feb 2020
FRÅGA
hej! mitt namn är mohamed jag skulle vilja plugga som polis utredare / civil utredare men vet inte vart jag ska börja eftersom i gymnasiet gick jag i barn o fritid intruduktionslinje så de svårt för mig o veta hur jag ska börja.

Svar:

18 feb 2020

Hej Mohamed,

Det finns flera yrkesgrupper som arbetar med grova brottsutredningar så det finns inte bara en väg att gå. En förutsättning för att kunna bli utredare av grova brott är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan, eller en akademisk examen. Vill man inte bli polis skaffar man sig en högskoleutbildning och söker jobb som Civilutredare och försöker sedan genom fortbildningar och interna utbildningar skaffa sig tillräcklig kompetens för att kunna få jobba som utredare av grova brott. 

Den utbildning som är relevant för anställning som civil utredare är akademisk utbildning inom t.ex juridik, beteendevetenskap, eller en annan akademisk utbildning exempelvis med samhällsvetenskaplig inriktning. Ett exempel är Kriminologprogrammet. Du kan kolla upp behörigheten som du behöver få om du tittar på de program du vill läsa på högskolornas egna webbplatser. Men som exempel så är behörigheten till Polisutbildningen grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2) och Historia 1b (eller1a1+1a2). Och behörighetskraven för att läsa kriminologi på högskola är grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2.

Ta kontakt med Komvux i din kommun och planera vad det är du ska läsa in för att få den behörighet du vill ha. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information