Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ska jag tänka med gymnasievalet om jag mår dåligt?

13 jan 2020
FRÅGA
Hej!
Jag ska skicka in gymnasievalet om tre veckor men jag har ingen aning om vad jag ska välja. Jag är inte intresserad av något och jag har f i svenska och samhällskunskap så jag vet inte ens om jag kan komma in i något program alls. Min psykiska hälsa är väldigt dålig just nu och jag har ingen motivation alls att koncentrera på lektionerna så jag tror inte att jag kommer kunna höja mina betyg. Mamma tycker att jag inte ska gå gymnasium alls, att vänta tills jag blir 20 år och gå komvux. Men då kommer jag slösa bort fyra år av mitt liv med att bara sitta och vänta på att börja på komvux. Jag vet inte vad jag ska göra.

Svar:

29 jan 2020

Hej,

Jag förstår att det är svårt att välja! Här kan du läsa om behörigheterna för de olika gymnasieprogrammen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/betyg-behorigheter-gymnasiet-12172. Svenska ingår altid i behörigheten så det är mycket viktigt att du pratar med din svenskalärare om vad du behöver göra för att bli godkänd i det. Om du inte blir behörig till gymnasiet så finns Introduktionsprogrammet. Det är för dig som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. 

Din psykiska hälsa går såklart före allt men det är inte säkert att den bästa lösningen är att inte gå gymnasiet alls. Det är främst din skola som ska hjälpa dig att hitta en bra lösning på din situation. Skolans psykolog, kurator och sjuksköterska ska kunna hjälpa dig med att hantera skolan och din hälsa medan studie-och yrkesvägledaren kan hjälpa dig planera dina studier. Om du behöver ta ett sabbatsår eller flera så finns alltid möjligheter att gå klart skolan senare. Du behöver inte vänta tills du är 20 år och kan gå på Komvux. Du kan börja den vanliga gymnasieskolan fram till att du är 20 år. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information