Kan jag byta gymnasieskola?

23 dec 2019
FRÅGA
Hej! Jag har läst klart halva gymnasiet nu och läser samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning medier, samhälle och kommunikation vilket jag tycker är jättekul och min grej. Men jag har nu slutat trivas i skolan bland lärarna, klassen och klasskamraterna är jättesnälla. Mina betyg sen ettan är inte jättebra har bara E i de flesta. Men jag funderar på och byta till Ekonomi på annan skola eftersom den inriktning jag läser finns inte på någon annan skola en den jag läser. Men är det värt att byta och ifall jag byter kommer jag få behöva läsa om ettan? Kan jag byta nu när jag går i tvåan efter jullovet?Den kursen som jag missat är företagsekonom 1. Sen är det en del kurser som dem i tvåan har hunnit börja läsa. Bland annat Matte 2b och 3b. Jag har inte läst ma 2b eftersom jag läst om ma 1b i min skola.

Svar:

21 jan 2020

Hej,

Vad tråkigt att du känner att du inte trivs längre på din skola! Det första du bör göra är att prata med någon på skolan om det, exempelvis kuratorn. Kuratorns jobb är att hjälpa de som känner att de inte trivs i skolan så det är viktigt att försöka lösa situationen innan man hoppar av eller byter skola. 

Om du efter det ändå vill byta ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Ni kan tillsammans ta reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

 Du kan läsa mer om detta här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information