👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Vad händer om man inte klarar sin gymnasieutbildning?

13 dec 2019
FRÅGA
Hej,
jag har en dotter som har gått en termin på B&F. Då skolan inte kan ge henne den hjälp hon behöver kommer hon sannolikt gå ut i trean utan betyg i matte och några ämnen till (Vi kräver fortlöpande hjälp men skolan klarar inte av det). Hur ser arbetsmarknaden ut om man går ut utan kompletta betyg? Vad finns det för möjligheter att läsa ikapp senare?

Svar:

16 dec 2019

Hej,

Vad tråkigt att ni inte får den hjälp ni behöver! För att få en yrkesexamen måste man ha klarat minst:

  • Godkänt i 2250 poäng av de 2500 poäng som ett gymnasieprogram består av
  • Ett godkänt gymnasiearbete
  • Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1
  • Godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena.

Så det viktigaste är att fokusera på att uppfylla de här kraven. Av det du nämnde är alltså matte ett viktigt ämne att bli godkänd i. Vi har en artikel om hur man höjer betyg i matte här: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/sa-maximerar-du-ditt-betyg-i-matematik-17526. Jag kan också rekommendera att studera mycket på egen hand med stöd av olika hjälpmedel online som till exempel Matteboken.se. 

Skulle man inte klara det man behöver för sin examen så har man alla möjligheter att göra det på Komvux efter gymnasiet. Jag kan inte svara på hur arbetsmarknaden ser ut mer än att prognosen visar på goda möjligheter att få jobb som till exempel barnskötare efter Barn-och fritidsprogrammet. Men i allmänhet är det mycket viktigt med en gymnasieexamen på den svenska arbetsmarknaden så jag rekommenderar att ni gör det ni kan gör att examen ska bli klar. 

Om rektorn sedan ser att en elev har uppenbara problem att få minst E i ett ämne är rektorn skyldig att se till att man får den hjälp man behöver för att du ska klara av dina gymnasiestudier. Att läsa om ett eller flera ämnen kan vara en lösning. Så fortsätt ha kontakt med skolan kring detta. Det är såklart olyckligt om det är så att skolan inte har resurser att uppfylla sin skyldighet och kanske kan det finnas anledning att titta efter lediga platser på andra skolor med bättre stödinsatser.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information