Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir man mäklare?

28 nov 2019
FRÅGA
Hej, jag är osäker på vilken linje man behöver läsa på gymnasiet för att bli mäklare.
Kan man läsa ekonomi juridik och sedan lägga till matte 3? eller är det bättre att jag läser ekonomi ekonomi? Vill helst läsa någon ekonomi linje, men man kanske inte ens kan det? Och sedan undrar jag också vilka kurser (tex matte 3) jag behöver läsa för att sedan komma in på högskola och för att kunna plugga vidare och slippa läsa till ämnen på komvux. Och sen undrar jag också beroende på vilken inriktning man väljer vilka ämnen som behövs läggas till i 2an. Är det något mer som är viktigt att veta om man vill bli mäklare till gymnasiet? Hur fungerar betygssystemen i gymnasiet, räcker det med att få godkänt i alla eller måste man ha A i alla ämnen för att komma in på högskola?

Svar:

28 nov 2019

Hej,

De program som ger direkt behörighet för fastighetsmäklare är Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet eller Ekonomiprogrammet inriktning Ekonomi. Men om du väljer till matte 3 på juridikinriktningen så får du behörigheten från den inriktningen också. Så du kan absolut välja Ekonomiprogrammet och den inriktning du vill. 

För att bli fastighetsmäklare så  behövs det grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så det är dessa kurser du bör läsa i gymnasiet. Betygen spelar roll för att man ska komma in men för att veta exakt hur höga betyg du behöver måste du kolla statistiken för det program och den högskola du vill gå. Det kan man göra på UHR.se bland annat.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information