Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

14 nov 2019
FRÅGA
Hej! Jag går i nian och ska snart börja gymnasiet. Valet om vilken linje jag ska gå är så jobbigt! Jag har varit intresserad av ekonomi eller samhäll. Samhäll känns bra för att den är bred, men jag vill inte jobba med något som den linjen erbjuder. Ekonomi känns kul eftersom det är mycket företagande och buissniess tänkande, men matte är inte min starka sida, har D. Däremot är jag villig att bli bättre. Hur mycket matte är det? Måste man ha bästa betyg i matte?
Min mamma tycker att jag ska gå hotell och konferens, eftersom jag är en social person som gillar att träffa nya människor. Jag vill även resa mycket efter studenten. Det är helt enkelt en linje som jag tror skulle passa mig! Jag skulle isåfall vilja lägga till kurser så jag kan gå högskola också. Min fråga är iallafall om man kan tjäna bra pengar på hotell linjen och vilken högskoleutbildning som passar till? Eller är det bättre att gå ekonomi om jag ändå vill gå högskola?
Tack!

Svar:

15 nov 2019

Hej,

Jag förstår att det är svårt att välja! Tänk på att du behöver inte komma fram till vad du vill göra efter gymnasiet och vad du vill jobba med utan du kan fortsätta fundera på det under din gymnasietid. Ekonomi och Samhällsvetenskapsprogrammet ger ganska likande behörigheter till högskolan så du behöver inte tänka att samhällsvetenskapsprogrammet bara skulle erbjuda samhällsyrken eller ett Ekonomiprogrammet bara skulle leda till ekonomi jobb. Det handlar mer om vad du gör efter gymnasiet. Dessutom är det ingen större skillnad i matten på de två programmen. Ekonomi med ekonomiinriktning har en kurs mer matte än Samhäll eller Ekonomi med juridikinriktning. 

Hotell- och turismprogrammet finns två inriktningar: Hotell & konferens samt Turism & resor. På inriktningen Hotell & konferens lär du dig hur man planerar, organiserar och genomför olika event, möten och konferenser. Du får även fördjupade kunskaper i bemötande och service. Efter att ha gått inriktning Hotell & konferens kan du arbeta i reception eller med våningsservice, konferens, mässor, evenemang och försäljning. 

På inriktningen Turism & resor på Hotell- och restaurangprogrammet lär du dig om hur du arbetar med turisminformation och hur du planerar och organiserar resor, aktiviteter och upplevelser. Du får också träna upp dina ledaregenskaper för att kunna guida vissa resor. Efter dina studier på Turism & resor kan du arbeta med turistinformation, guidning, upplevelser, aktiviteter, reseplanering, resebyråarbete och försäljning.

Om du kan tjäna bra pengar beror helt på vad du gör efter gymnasiet oavsett vilken utbildning du väljer. Lönestatistik för olika yrken kan du kolla upp här: https://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.Du kan också söka på vilka högskoleutbildningar som kan passa dig på samma sida. Du kan ju till exempel söka på "turism" om det intresserar dig. 

Gå också till din studie-och yrkesvägledare i din skola och be om hjälp med detta. Hen kan i ett vägledande samtal hjälpa dig att fundera kring dig själv och ditt val. Det allra viktigaste är att du tar ett beslut (vilket som helst) och att du går gymnasiet och får en gymnasieexamen (från vilket program som helst). 

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information