Hur blir jag veterinär?

13 nov 2019
FRÅGA
Hej! Jag heter Alicia och går i 8:an nu. Jag funderar redan på gymnasium och vill bli veterinär, har just nu c som lägst i alla ämnen, men alla säger att det är jätte svårt att komma in på veterinär linjen. Jag funderar på real gymnasiet och gå djurvård. För då får jag med mig grund ämnena och erfarenhet eftersom att dom har APL platser och praktiker. Men jag får inte med mig matte 4 och kemi,fysik och biologi eftersom att det är naturbruk. Det fanns tydligen något basprogram man kunde gå efteråt på komvux eller nått. Men är det bättre att gå naturvetenskap istället? Då får jag med mig alla ämnen från början. Fast då blir det mycket svårare och det är ett högt tempo. Så. Tror inte jag kommer råka det. Vad tycker ni att jag ska välja? Sen har jag en till fråga. Alla jag har frågat säger att det bara är en droppe i havet att går gymnasiet som att gå själva veterinär linjen för att bli veterinär. Vad behöver man i snitt betyg ungefär för att kunna bli veterinär och är det så jobbigt som alla säger? Tack på förhand //Alicia

Svar:

14 nov 2019

Hej Alicia,

Vad roligt att du vill bli veterinär! För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man grundläggande behörighet + Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Det är bara Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning som ger den behörigheten på gymnasiet.

Men det går att läsa in behörigheten efter gymnasiet om man vill välja något annat. Det tar ju lite längre tid. Men om du tror att det blir bättre för dig så kan du göra så. Det går att läsa in behörigheten du behöver på Komvux eller gå ett naturvetenskapligt basår på högskola. 

Det har varit väldigt hög antagningspoäng till Veterinärprogrammet. Över 20 poäng vilket innebär A i alla ämnen. Så betygen är viktiga att tänka på. Det finns också möjligheten att skriva högskoleprovet och komma in genom det. Lägsta resultat på högskoleprovet var förra året 1,60 poäng (av 2,0). 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information