Vad krävs för att gå en svensk högskoleutbildning?

12 nov 2019
FRÅGA
Hej ! Josef heter Jag och kontaktar er angående min syster som för närvarande är bosatt utomlands och öven pluggar utomlands,men nu känner hon för att komma hem och fortsätta sin utbildning i hemma i Sverige, då hin flyttade ut med föräldrarna vid en ålder av 3 år (är nu 17 år) så har hon svårt med svenskan . Hon vill studera till tandläkare och frågan är då vad det är som krävs för denna utbildning? Finns kanske en utbildning på engelska? Och vad behöver för grundutbildning och vilka ämnen? Jättetack på förhand

mvh Josef

Svar:

13 nov 2019

Hej Josef,

Vad roligt att din syster vill komma tillbaka till Sverige och plugga! För att bli Tandläkare är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. I grundläggande behörighet ingår svenska och det finns inget Tandläkarprogram på engelska i Sverige.

Så för att kunna studera en svensk utbildning i Sverige så behöver hon skaffa behörighet i svenska. Det kan hon få genom att läsa in grund och gymnasiekurserna i svenska eller göra "Tisus" som är ett behörighetsgivande test i svenska för studier på universitet och högskolor i Sverige. För att bli godkänd på Tisus måste man ha kunskaper i svenska motsvarande Svenska 3 på gymnasiet.

Så be henne kolla upp möjligheterna att få upp sin svenska till den nivå hon behöver eller titta istället på vilka internationella utbildningar som finns i Sverige. Det kan man söka upp på till exempel Studentum.se. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information