Vad ska jag gå i för gymnasium utomlands?

03 nov 2019
FRÅGA
Hej,
Jag har precis börjat ettan och går natur-natur. Min dröm är att bli läkare och det är därför jag läser naturlinjen. Jag har en farbror i Panama som jag eventuellt ska flytta till och det innebär att jag kommer gå i skolan där. Jag undrar vad jag behöver göra för att få behörighet till läkarlinjen och för att få alla gymnasiepoäng. Ska jag läsa naturlinjen på distans och följa den svenska kursplanen, ska jag bli hemskolad, ska jag gå i skolan där? Jag vet inte hur länge jag kommer bo där men tippar på ett år eller två beroende på hur situationen ser ut. Jag skulle inte vilja gå ett utbytesår eftersom jag då måste gå om ett år i gymnasiet och det vill jag verkligen inte. Kan jag gå i highschool och välja kurser som matchar den svenska kursplanen så jag får alla behörigheter? Obs, jag är inte säker på om jag vill gå läkarlinjen i Sverige, påverkar det också vilket beslut jag ska fatta?

Tack på förhand!

Svar:

04 nov 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Behörigheten där är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Denna behörighet får du direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Ska du bo utomlands finns det flera alternativ. Vill du vara säker på att vara behörig till högskolor i Sverige behöver du på något sätt läsa svenska. 

Om du inte väljer att läsa vid ett internationellt gymnasium kan du studera Naturvetenskapsprogrammet på distans via Hermods distansgymnasium. Men en internationell skola ska också kunna ge dig behörigheten till Läkarprogram i Sverige och utomlands. Det är dock något som du måste kolla upp med skolan. Väljer du ett internationellt gymnasium kan du komplettera med svenska på Hermods distansgymnasium.

Börja med att titta lite på de skolor som finns i området där du kommer bo och ta kontakt med de som verkar intressanta. Sedan kan du även söka till Hermods distansgymnasium för att vara säker på att du får en gymnasieplats. Läs mer om distansstudier här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/distansundervisning-gymnasiet-4506.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information