Hur blir man skådespelerska?

28 sep 2019
FRÅGA
Hej, jag är 14 år gammal och jag ska börja på gymnasiet efter 2 år o jag vill studera som skådespelare fast jag har inte gått på teater eller har inte skådespelat något förut, får man endå välja teater som linje? Eller måste man gå på teater och sen börja som skådespelare i gymnasiet?

Svar:

30 sep 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli skådespelerska! För att arbeta som skådespelerska efter gymnasiet krävs i regel en skådespelarutbildning från högskola vilket finns att plugga på flera olika orter i landet. För att börja studera vid skådespelarprogrammet på högskola behöver du ha grundläggande behörighet samt behöver du bli godkänd genom ett antagningsprov som kommer analysera din talang och förmåga. Du kan även studera till skådespelare på folkhögskolor.

Estetiska programmet med inriktning mot Teater är förberedande inför skådespelaryrket. Om du väljer det gymnasieprogrammet får du tid att förbereda dig inför kommande auditions. Vissa skolor som har Estetiska programmet använder sig av inträdesprov när du söker in till utbildningen så den finns en möjlighet att det kan vara som en audition när du söker till programmet. Men det kan variera mycket mellan skolor hur inträdesprovet isåfall ser ut så kontakta de skolor du är intressera av om du undrar över det. Det krävs alltså inte att man har erfarenhet sedan innan för att söka till programmet men om det är ett inträdesprov på skolan du vill gå så underlättar det såklart om du sysslat med teater innan. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information