Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag arkitekt?

24 aug 2019
FRÅGA
hej
jag är en mycket förvirrad tjej. Just nu går jag estet med inrikting inredningsdesign. Jag trivs inte så bra i min skola. Men det skulle kunna funka och jag skulle kunna gå ut med hyfsade betyg enkelt. I denna skola är jag bara tvungen att gå matte 1b. Måste säga att jag inte är 100% säker på linjen och den tar mig inte riktigt dit jag vill. Så min fråga är om det är värt att byta till teknik programmet på en annan skola med inrikting samhelsbyggande arkitektur och miljö. Det är matte 1c,2c och 3c och jag kommer dö, fade både 6ans matte np och 9 ans np. Har jag ens någon chans. Jag har verkligen bestämt mig att sattsa oh vet att det kommer bli tufft men jag är villig att testa. Det är värt att säga att jag har dyslexi och gått om 2an. Min dröm är att bli arkitekt och vill börja gilla matte och är villig att försöka

Mitt huvud snurrar, vet inte vad jag ska göra hjälp mig snälla
MVH

Svar:

26 aug 2019

Hej,

Om du känner dig så här förvirrad är det viktigt att du reder ut dina tankar innan du bestämmer dig för om, och i så fall till vad, du ska byta till. Din studie-och yrkesvägledare på din skola är till för att hjälpa dig med det. Så boka in ett möte så snart som möjligt.

 Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. Beroende på utbildning kan kraven variera så kom ihåg att du måste kolla med respektive högskola/universitet som du vill gå på! Men här är ett exempel: för arkitektutbildningen på KTH i Stockholm, Chalmers i Göteborg, Lund och UMA i Umeå är behörighetskraven: Matematik 3b alternativt 3 c, Samhällskunskap 1 b alternativt 1a1+1a2, Naturkunskap 2 (kan ersättas med Kemi 1 samt Fysik 1). Behörigheten får man lättast på Teknikprogrammet eller Naturprogrammet. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information