Vad gör jag om jag inte kom in på gymnasiet?

20 aug 2019
FRÅGA
Hej. På min ansökan står det manuell antagning och det är mitt ända alternativ och skolan börjar om 2 dagar, har lite ångest över att jag inte kommer ha någonstans att gå, vad kan jag göra?

Svar:

21 aug 2019

Hej,

Vad tråkigt att du inte kom in! Men du borde nu stå på kö (så länge du är behörig till dina val) och har fortfarande chans att komma in. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. Du kan läsa mer om hur det går till här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Man kan också göra ett sent val om du känner att du behöver lägga till fler alternativ för att öka chanserna. Då skickar man in en sen ansökan med nya val som prövas. Om man skickar in en sen ansökan kommer dock denna att behandlas som sen och man kan endast erbjudas platser om det finns lediga platser, alltså hamnar man längst ner på listan och konkurrerar inte med sina betyg på samma sätt som tidigare. På ditt antagningskansli kan du läsa mer om sen ansökan och hitta blanketterna. Här finns en lista på alla antagningskanslier och du kan hitta den som gäller för din kommun: http://antagningskanslier.se. 

Stort lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information