Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vad händer om man inte har fått plats i gymnasiet?

11 aug 2019
FRÅGA
hej, vad händer om man inte har fått plats i gymnasiet.

Svar:

11 aug 2019

Hej,

Om man inte kommit in på gymnasiet i slutantagningen så står man fortfarande i kö i reservvalet. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. Du kan läsa mer om hur det går till här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Man kan också göra ett sent val om du känner att du behöver lägga till fler alternativ för att öka chanserna. Då skickar man in en sen ansökan med nya val som prövas. Om man skickar in en sen ansökan kommer dock denna att behandlas som sen och man kan endast erbjudas platser om det finns lediga platser, alltså hamnar man längst ner på listan och konkurrerar inte med sina betyg på samma sätt som tidigare. På ditt antagningskansli kan du läsa mer om sen ansökan och hitta blanketterna. Här finns en lista på alla antagningskanslier och du kan hitta den som gäller för din kommun: http://antagningskanslier.se

Efter den slutgiltiga antagningen kan du på ditt antagningskanslis hemsida se vilka skolor som har lediga platser. Då kan du kontakta skolorna och se om det finns plats där, dock är det oftast så att man inte har lika stor frihet att välja mellan programmen. Men de flesta får slutligen en gymnasieplats. 

Stort lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information