Kan jag ändra gymnasieansökan efter slutantagningen?

29 jul 2019
FRÅGA
Hej!
Jag har kommit in och tackat ja till Teknikprogrammet. Men nu i efterhand känner jag mig mer lockad av naturprogrammet, och känner att jag kanske vill byta till Natur. Är dock inte helt säker på att det är vad jag vill eftersom att skolan inte verkar speciellt bra, men jag försöker prioritera program före skola. Därför undrar jag först hur man söker in till naturprogrammet innan skolan börjat och utan att behöva gå om. Sedan undrar jag om ifall att jag får plats där, kommer jag behöva ta den platsen eller kan jag tacka nej om jag ångrar mig? Kan jag söka in som reserv till flera skolor ifall naturlinjen på den skolan är full? Och ifall att jag inte trivs, skulle jag kunna byta skola utan att behöva gå om typ vid jullovet eller i tvåan om jag fortfarande går samma linje?

Svar:

29 jul 2019

Hej,

Det är tyvärr för sent att göra en ny ansökan till gymnasiet. Det finns möjligheter att söka restplatser (alltså platser som har blivit över på de skolor och program som inte har tillräckligt många sökande för att fylla alla platser). Som du förstår så har man inte samma möjligheter att välja skola och program när man söker restplatser. Gymnasieantagningen brukar publicera de skolor och program som har lediga platser på sin webbplats så kolla hur det ser ut för skolan du vill söka till där.

Tänk på att du blir utan gymnasieplats helt om du tackar nej till en skola, så det är inte att rekommendera att du tackar nej till valet du kommit in på. Man kan bara bli antagen till ett alternativ och kan alltså inte tacka nej och få något annat. Gå in på gymnasieantagningens webbplats i din kommun och läs om hur reservantagningarna fungerar innan du gör någon ändring. Här kan du läsa om hur det fungerar när man vill byta gymnasieskola efter att ha börjat gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information