Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag advokat?

14 jul 2019
FRÅGA
Hej!

Jag vill utbilda mig till advokat. Jag vet att man ska gå ekonomiprogrammet inrikting juridik, men jag undrar vilka andra val som finns? och vilka av de valen som är "bra" ifall man vill bli advokat? Jag har inte bestämt mig för någon särskild inriktning som advokat, så jag är intresserad av vilka av de möjliga linjerna som leder vart.

Är det förresten några test, prov eller annan förkunskap som behövs för att komma in? Får man någon extra poäng som hjälper att komma in på linjen, eller är det enbart baserat på merit. Jag är ganska säker på att jag når 300 merit innan nians slut.

Är det några slut prov i slutet på nian (förutom de nationella) som är viktiga? Eller är det som i sexan, där de bara påverkar betygen?

Hur går gymnasieantagningen till? Jag föreställer mig att man ansöker online och sedan så väljs de med högst merit ut. Är det några andra faktorer, såsom förkunskap, avstånd till gymnasiet eller lottning, som spelar in?

Tack så mycket i förväg!

Svar:

15 jul 2019

Hej,

För att bli advokat behöver man vara jurist i grunden. För juristprogrammet behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Det kan du få från alla högskoleförberedande program så du behöver inte gå Ekonomiprogrammet om du inte vill.

Det är din meritpoäng, dina betyg från gymnasiet, som du söker in på till Juristprogrammet. Det är inte några antagningsprov. Men för att öka chanserna att komma in kan man skriva högskoleprovet.

I gymnasiet får du ett betyg för varje kurs som sedan ger dig ett meritvärde. Här kna du läsa om hur betygen fungerar i gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebetyg-4262.

När du söker till en gymnasieskola och ett gymnasieprogram gör du det baserat på dina betyg från högstadiet (inga andra faktorer förutom i vissa fall som tex. till vissa estetiska program som kan ha antagningsprov) Läs om hur antagningen går till här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-gymnasiet-4545.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information