Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag skådespelare?

11 jul 2019
FRÅGA
Hej! Jag är 14 år. Men jag har en fråga jag kanske inte behöver söka till gymnasium först om 2 år ungefär. Frågan är att min enda dröm är att bli skådespelare, vilket gymnasium kan man gå på eller vilka vägar kan man gå för att bli det. Men det är det en audition i sånna fall hur går en sån till eftersom jag känner att jag är rätt så blyg men om jag blir skådis och får prov spela så hade jag klara det bara det inte är så mycket folk. Men hur ska jag göra, vilken väg ska jag ta.

Svar:

12 jul 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli skådespelare! För att arbeta som skådespelare efter gymnasiet krävs i regel en skådespelarutbildning från högskola vilket finns att plugga på flera olika orter i landet. För att börja studera vid skådespelarprogrammet på högskola behöver du ha grundläggande behörighet samt behöver du bli godkänd genom ett antagningsprov som kommer analysera din talang och förmåga. Du kan även studera till skådespelare på folkhögskolor. Estetiska programmet med inriktning mot Teater är förberedande inför skådespelaryrket. Om du väljer ett gymnasieprogram där du får tid att förbereda dig inför kommande auditions (Som Estet-teater) så kommer du säkert att känna dig mindre blyg när det väl blir dags för det.

Vissa skolor som har Estetiska programmet använder sig av inträdesprov när du söker in till utbildningen så den finns en möjlighet att det kan vara som en audition när du söker till programmet. Men det kan variera mycket mellan skolor hur inträdesprovet isåfall ser ut så kontakta de skolor du är intressera av om du undrar över det. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information