Måste jag gå språkintroduktion?

04 jul 2019
FRÅGA
Hej !
Min frågat att om jag kan få hjälpa av er på att kunna läsa nåt program i gymnasiet men att läsa språk på sidan för att kunde inte få godkänd på svenska men har ju det på alla andra ämna för att kommunen vill skicka mig till språkintroduktion . Men jag kan mycket om språket och fick godkänd i några dela av NP men inte på alla så vill inte förlora ett helt år bara på språket och jag vet att jag behöver inte läsa ett helt år bara på språkintroduktion.Jag vill inte att sänka mig ett år till för att jag är 02 och går med 03 jag vill också att iallafall kunna sen ta studenten med mina kompisar som är 03 så om jag ska hämna på språkintroduktion ett år nu så ska börja nästa år med 04 och det är inta alls skönt också nu när jag viste att ska till språkintroduktion mådde illa och blev ledsen mitten av sommaren , så det som jag vill och hoppas att ni kan hjälpa mig med det har läst mycket om er att kan hjälpa mig på nåt sätt om att jag vill läsa nåt program i gymnasiet och språk på sidan för att jag kan klara mig med språket så snabbt så mjölet och om jag går på nåt program kommer att klara mig också för har godkänd på alla andra ämna . Hoppas att ni kan hjälpa mig på nåt sätt och att svarar på mig så snabbt så mjölet.

Svar:

04 jul 2019

Hej,

Jag förstår att du vill börja det gymnasieprogram du vill gå så fort som möjligt. Tyvärr så är det så att man måste vara behörig till gymnasiet för att kunna börja och det innebär att man måste vara godkänd i svenska. Det finns ett undantag och det är om man söker till en internationell skola som har programmet International Baccalaureate som är på engelska. Men de internationella skolorna har antagningsprov som du nu har missat om du vill börja till hösten. Du kan alltid höra av dig till en internationell skola och fråga om lediga platser men troligtvis är det för sent.

Elever som går på språkintroduktion kan få undervisning i enbart svenska eller svenska som andraspråk under en kortare period. Elevens kunskaper ska bedömas när de tas emot vid introduktionsprogrammet språkintroduktion. Om du pratar med skolan där du ska gå språkintroduktion kommer det kanske att kännas bättre eftersom du då får en plan på hur länge du ska läsa svenska innan du fortsätter till din vidare utbildning.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information