Kommer jag komma in på gymnasiet?

28 jun 2019
FRÅGA
Hej, jag har nyss slutat grundskolan och har sökt till gymnasiet, min merit är väldigt låg eftersom jag har personliga problem med skolan och sociafobi jag har (85) merit pöäng, jag fick nyss svar att jag inte har kommit in på någon gymnasie linje förutom vård och omsorg (priv plats) och är reserv 11 på den, jag undrar ifall jag inte kommer in där finns det chans att jag fortfarande kan söka till introduktions program även ifall det är sent? Vill verkligen studera vidare, MVH stephanie.

Svar:

30 jun 2019

Hej Stephanie,

Vad tråkigt att du haft problem i skolan! I juli påbörjas reservantagningen till gymnasiet och sträcker sig till mitten av september. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. Du kan svara så fort du får ditt besked genom gymnasieantagningen i din kommun. Skolan börjar som vanligt för de som är reservantagna men det kan hända att skolan fortsätter att ta in elever på reservplatser en bit in i skolstarten. Isåfall är det skolan själv, och inte antagningskansliet, som ansvarar för antagningen så då får du besked direkt från skolan. Läs mer om reservantagningen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311

I reservantagningarna så brukar de flesta till slut få en plats. Dessutom är det så att alla hemkommuner är skyldiga att erbjuda elever utan gymnasiebehörighet att gå ett Introduktionsprogram. Om din hemkommun inte har möjlighet att erbjuda dig ett introduktionsprogram har kommunen ett samarbete med en annan gymnasieskola i närheten som kan erbjuda dig plats istället. 

Så jag tror inte att du behöver oroa dig men om du tror att du borde lägga till några fler alternativ i din ansökan så kan du kontakta din gymnasieantagning och fråga om det.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information